Tiedote 4.2.2016: Suomalaiset vievät kiinalaista muotia ja muotoilua länsimaihin – Uraauurtava projekti käynnistynyt Kantonissa!

Kaksi suomalaista designin ja arkkitehtuurin asiantuntijaa on käynnistänyt kiinalaisten muotoiluopiskelijoiden kansainvälistämishankkeen Guangdongin teknillisessä yliopistossa Kantonissa (Guangzhoussa). Hankkeen takana ovat kyseisen yliopiston School of Art and Design –osaston muotoilun professori, arkkitehti Vesa Honkonen sekä muotoiluun erikoistunut toimittaja ja kirjailija Hannu Pöppönen.

Made And Designed In China –hankkeen tarkoituksena on nostaa kiinalaisen muotoilun imagoa ja tehdä sitä tunnetuksi erityisesti Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Hankkeen yhteydessä järjestetään muun muassa lukuisia näyttelyjä, joista ensimmäinen, Chinese Dreams – Chinese Contemporary Fashion, avautuu Helsingissä perjantaina 5. helmikuuta. Näyttely on esillä FYI Kallio Contemporary -galleriassa (Fleminginkatu 9) kuukauden ajan.

– Olen seurannut kiinalaisen muotoilun kehitystä pitkään ja huomannut, että kiinalaisen valmistuksen ja muotoilun taso on paljon korkealaatuisempaa kuin länsimaissa monesti luullaan, kertoo lähes 20 vuotta Kiinassa toiminut Vesa Honkonen. – Päätin ryhtyä toimimaan asian hyväksi ja oikomaan vääriä käsityksiä. On sääli katsoa, kuinka huonosti näin lahjakkaan ja potentiaalisen kansakunnan tuotantoa ja muotoilua tunnetaan ja arvioidaan, Honkonen jatkaa.

Honkonen kutsui hankkeeseen mukaan Hannu Pöppösen, joka on tutkinut vuonna 2013 ilmestyneessä Designkuplia-kirjassaan muun muassa muotoilun kansainvälistämisen ongelmia ja kehittämismahdollisuuksia. Honkonen ja Pöppönen esittelivät ideansa yliopistolle ja valmistelivat hanketta Guangdongissa kahden kuukauden ajan viime syksynä.

Helsingissä avautuva näyttely on pilottihanke, jossa esitellään kiinalaisia valokuvamalleja sekä kiinalaisten vaatesuunnitteluopiskelijoiden töitä. Valokuvissa ja videoissa nuoret mallit poseeraavat opiskelijoiden suunnittelemat vaatteet yllään ja kertovat tulevaisuuden suunnitelmistaan ja unelmistaan.

Honkonen ja Pöppönen käynnistävät Kiinassa lisäksi muotoilukilpailun, jonka kautta etsitään parhaita opiskelijoiden ideoita. He jatkokehittävät loppukisaan selviytyvien opiskelijoiden tuoteideoita ja etsivät niille kiinalaiset valmistajat. Valmiit tuotteet viedään näytteille designtapahtumiin ja alan messuille ympäri maailman.

– Kiinalaiseen muotoiluun liitetään usein kopioinnin leima ja heikko valmistuksen laatu, toteaa Hannu Pöppönen. – Haluamme hankkeen avulla murtaa tätä käsitystä ja nostaa esille korkeatasoisia, laadukkaita ja omaperäisiä tuotteita designin ja muodin alalta. Tarkoituksena on myös saada kiinalaiset muotoiluopiskelijat löytämään oma historiansa ja käyttämään sitä inspiraation lähteenä, mutta tekemään siitä uudenlainen, tulevaisuuteen katsova tulkinta, Pöppönen toteaa.

Chinese Dreams – Chinese Contemporary Fashion –näyttely on esillä FYI Kallio Contemporary -galleriassa, Helsingissä (Fleminginkatu 9), 6. maaliskuuta saakka, sunnuntaisin klo 12–16 tai sopimuksen mukaan myös arkisin (yhteydet: fyikallio@gmail.com).

FYI Kallio Contemporary –galleria: www.facebook.com/fyikalliocontemporary

Guangdong University of Technology: http://english.gdut.edu.cn

Lehdistökuvat:
https://www.dropbox.com/sh/vg9p90ic129zmqj/AABd-Eb8E5oqc0btOqx0ZNXza?dl=0

Lisätiedot medioille ja haastattelupyynnöt:
Tomi Lindblom, p. 040–528 8485, tomi.lindblom@visualmedia.fi

0 replies

Trackbacks & Pingbacks

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *